A Covid -19 járvány okozta home office munkarend elterjedése miatt ugrásszerűen megnőtt a szemészeti panaszokkal orvoshoz forduló páciensek száma. 

Ennek fő oka, hogy az otthoni számítógépes munka  megemelte a számítógép  képernyője előtt töltött időt, valamint a monitor folyamatos  nézésének időtartamát, az irodában megszokott szünetek, megbeszélések elmaradása miatt.

A szemészeti panaszok(szemfáradtság, égő érzés, könnyezés, szúró homokérzés) enyhítése érdekében ajánlott a következő óvintézkedések alkalmazása:  

- a 20-20-20 szabály alkalmazása: 20 percenként 20 szapora pislogás, mindeközben távolba nézés, a szem pihentetése, lazítása céljából

-Precíz munkarend kialakítása, rendszeres pihenők beiktatásával

-Műkönny –lehetőleg tartosítószer mentes –rendszeres használata

-A monitor beállításainak felülvizsgálata: ha a monitor lényegesen nagyobb fényerőre van állítva mint a környezet, szemfáradtságot, káprázást, égő érzést okozhat. fontos tehát a képernyő fényerejét összhangba hozni a  környezetével. A képernyő kontraszt beálításának növelése szintén előnyös lehet. A monitort ajánlott karnyújtásnyira elhelyezni a szemünktől, valamint a tekintetünkhöz képest alacsonyabbra helyezni, annak érdekében hogy a szemrésünket, és ezáltal a könnyréteg párolgási felületét  csökkentsük.

Fontos a környezet páratartalmára is odafigyelni , a túl száraz levegő (hősugárzó, klíma, stb) ártalmas lehet a szemünkre, mivel fokozza a szem felszínén levő könnyréteg párolgását.

Amennyiben a munkarend lehetővé teszi, előnyös időnként szemtorna gyakorlatokat is beiktatni.

Legvégén,, de nem utolsó sorban , fontos hangsúlyozni a rendszeres szemészeti ellenőrzést, annak érdekében hogy a  megfelelő szemüveget, kontaktlencsét viseljük munka közben. 

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás