OCT vizsgálat


OCT vizsgálat
OCT vizsgálat

Optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT)


Az OCT vizsgálat egy nem invazív diagnosztikai módszer, mely speciális fény nyaláb segítségével a retina ideghártya, üvegtest, látóideg rétegelemzését teszi lehetővé. A vizsgálattal lehetőség nyílik a szem ideghártyájának részletes vizsgálatára, megbetegedéseinek kiszűrésére, nyomon követésére (pld. Macula degenerációban-szemfenéki meszesedés, glaucoma -zöldhályog, cukorbetegség által okozott szemfenéki szövődmények esetében).
A módszer a szemnek nem megterhelő és fájdalmatlan, a szemet nem károsítja, a vizsgálat időtartalma pár perc. .

Mikor szükséges az OCT vizsgálat?


Szemész szakorvos dönti el a vizsgálat szükségességét, azonban ha az alább felsoroltak bármelyikében érintett, úgy Ön is kezdeményezheti az OCT vizsgálatot:
• szemfenéki ideghártya(retina) elváltozások, melyeket cukorbetegség idézett elő (makulopátia)
• időskori makula degeneráció (szemfenéki sorvadás)
• zöldhályog (glaucoma)
• a makula egyéb megbetegedései


Az OCT vizsgálat menete


A vizsgálat során szükség leleht pupilla(szembogár) kitágítására szemcseppek alkalmazásával, hogy a fénysugarak könnyebben bejussanak a szem mélyebb rétegeibe. A szembogár tágítást követően a látás általában homályosabb lesz pár órán át, ezért az autó vezetés ilyen esetben nem javasolt.
A vizsgálat során a páciens a készülék előtt helyezkedik el, a vizsgálat során az egyik, majd másik szemfenéket térképezi fel a készülék. A kapott eredmény a készülék képernyőjén látható, illetve nyomtatott formában is átadásra kerül a páciensnek. Az eredmény kiértékelése része a leletnek amelyet a páciens kézbe kap a vizsgálat végeztével.
Pár óra alatt elmúlik a szemcsepp hatása és látása újra éles lesz a megfelelő korrekció mellett előbb távolra, majd közelre is. A vizsgálat fájdalmatlan, gyors, az Ön számára nem megterhelő.


Mi a teendő az OCT vizsgálat után?


Az OCT vizsgálat után Ön semmiféle mellékhatást nem fog tapasztalni, az eljárás teljesen fájdalom és kockázatmentes. Amennyiben orvosa nem rendeli másképp, Önnek nincs több teendője.