Nagy veszélyt jelez ha hullámosnak látod a vonalakat. A Macula degeneráció már az 50 évesek között is egyre gyakoribb szembetegség.


Macula degeneració kockázat elemzés
Macula degeneració kockázat elemzés

A STARS (Simplified Thea Amd Risk assesment Scale) néven olasz orvoscsoport által kidolgozott kockázat becslési eljárás célja személyre szabottan kockázati profil felállítása időskori sárgafolt sorvadás (macula degeneráció) esetében. Ez lehetővé teszi a páciens részére konkrét tanácsok megfogalmazását, a macula degeneráció kialakulásának , illetve a betegség súlyosbodásának valószínűségének csökkentése érdekében. A kockázat becslés több tényező elemzésére épül ( páciens neme, kora, családi előfordulása az AMD-nek, elhízás-BMI, dohányzás, magasvérnyomás, szívinfarktus, magas koleszterinszint, atherosclerosis, fénytörési hibák, írisz színe).

Az eljárás magába foglalja az éleslátás helyének-orvosi néven-sárgafolt állapotának műszeres vizsgálatát is, úgynevezett OCT eljárással.

Az AMD kialakulásának fontos genetikai vonzata is van, de mivel a genetikai alapjai az AMD-nek még kutatás tárgyát képezik, a protokoll a betegség családi előfordulását veszi alapul.

A STARS kockázat becslési eljárás egy statisztikai elemekre épülő kockázati valószínűséget állapít meg, amely alapján egyénre szabott konkrét jövőbeni prognózist nem lehet meghatározni, hanem a prevencióra-megelőzésre, életmódváltásra helyezi a hangsúlyt.

A STARS módszer alapján veszélyeztettetnek minősülő páciensek esetében lehetővé válik életmódbeli javaslatok megfogalmazása, a gyógyszeresen befolyásolható tényezők nyomon követése ( elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterin szint stb.), valamint rendszeres kontrollal a szemészeti állapot követése(beleértve az időszakos OCT vizsgálatot).

 

A vizsgálat menete:

 

A STARS kockázatbecslésre jelentkező páciensek esetében:

-kérjük hozza magával az orvosi előzményeit (szemészet, belgyógyászat, kardiológia stb.).

-teljeskörű szemészeti állapotfelmérést végzünk

-elvégezzük a szemfenék (retina, sárgafolt) OCT vizsgálatát.

Mivel az esetek döntő részében szükséges a pupilla (szembogár) gyógyszeres tágítása, javasoljuk, hogy a páciensek ne autóval érkezzenek, mivel a vizsgálatot követően pár órán keresztül homályosabb lesz a látásuk.

A vizsgálatot követően a páciensnek átadjuk a STARS kockázatbecslés eredményét, a szemfenéki OCT leletet, valamint megfogalmazzuk az ajánlott életmód változtatást ( diéta, vitaminok, táplálékkiegészítők, stb.).

 

Milyen adatokra lesz szükség?

A macula degeneráció kockázat felmérésében a következő paramétereket használjuk fel: páciens neme, kora, családi előfordulása az AMD-nek, elhízás-BMI, dohányzás, magas vérnyomás, szívinfarktus, magas koleszterinszint, atherosclerosis, fénytörési hibák, írisz színe). Kérjük hozza magával az orvosi előzményeit (szemészet, belgyógyászat, kardiológia stb.).

Megkérdezzük továbbá a testsúlyát, testmagasságát (Body Mass Index-BMI számítása érdekében), valamint a rendszeresen használt gyógyszereit, illetve vitaminokat, táplálék kiegészítőket.

 

Szakirodalom:

Acta Ophthalmologica - Volume 94, Issue S256, October 2016, C. Delcourt, S. Lazreg, A. Sanchez, F. Bandello and M.T. Nouri - 14 SEP 2016, DOI: 10.1111/j.1755-3768.2016.0417

 Investigative Ophthalmology & Visual Science December 2017, Vol.58, 6399-6407. doi:https://doi.org/10.1167/iovs.17-21819

 

Figyelem! A STARS kockázatbecslés segítségével egy kockázati profil állapítható meg, ez alapján konkrét prognózist nem lehet megfogalmazni!